Dat we de Eames RAR met recht zowel een historisch als een modern zitmeubel mogen noemen, zult u hier in dit artikel ontdekken. Hier zullen we namelijk ingaan op de indrukwekkende geschiedenis van deze schommelstoel. Ter verduidelijking; de afkorting RAR staat voor Rocking Armchair Rod Base. En voor wie het nog niet wist: ‘Eames’ is de achternaam van de legendarische meubelontwerper Charles Eames en zijn vrouw Ray Eames. Zij waren twee toptalenten die een belangrijke invloed hebben gehad op het moderne meubeldesign.

Uniek onderdeel van de Plastic Chair Group

Eames RAR vintage picture

Eames RAR vintage picture

De Eames RAR vormde één van de unieke onderdelen van de legendarische Plastic Chair Group die Charles en Ray in 1948 presenteerden binnen de context van de designerwedstrijd ‘Low-Cost Furniture Design’, die georganiseerd werd door het Museum of Modern Art in New York. Het tweetal wist zich met deze collectie designstoelen meteen in de kijker te spelen. Als schommelstoel zijnde was de Eames RAR natuurlijk helemaal bijzonder. Een andere eigenschap van deze stoel, die maakte dat het product een groot succes werd, was de mooie organisch gevormde zitting, gemaakt van hoogwaardig glasvezelversterkte kunststof, net zoals dat het geval was bij de Eames DAR en Eames DAW stoel.

Historische achtergrond Eames RAR 

De stoelen binnen de Plastic Chair Group, waaronder dus ook de Eames RAR stoel, kennen een opmerkelijke geschiedenis. Ze werden ontworpen in een onrustige tijd die in het teken stond van verandering. De wereld had onlangs te kampen gehad met de Tweede Wereldoorlog. Er moest wereldwijd hard gewerkt worden om onder andere de economische nasleep hiervan te boven te komen. Veel geld was er niet en daarom moest er op een economische wijze gebouwd worden en de gebouwen moesten vooral functioneel zijn. Dit resulteerde vaak in grauwe, saaie blokken. Binnen het meubeldesign moest men ook op de centen letten, daarom is het niet zo verwonderlijk dat het Museum of Modern Art in New York juist in die tijd het initiatief nam voor een designwedstrijd waarin budget designmeubelen centraal dienden te staan.

Een vleugje speelsheid in donkere tijden

Charles en Ray Eames wisten met onder andere hun RAR stoel precies op de juiste manier in te spelen op de tendens die er op dat moment heerste binnen de maatschappij. Hun stoelen waren praktisch, stijlvol en ze wisten daarbij ook nog eens hun producten een sprankje optimisme mee te geven, iets wat in die tijd zo hard nodig was. De Eames RAR gaf als schommelstoel het geheel nog een beetje extra speelsheid.

Glazen bol kijken?

Eames RAR een strak design

Eames RAR een strak design

Hadden Charles en Ray Eames misschien in een glazen bol gekeken om erachter te komen wat populair zou zijn op het gebied van meubeldesign onder de mensen die rond 2012 zouden leven? Het feit is dat hun meubelontwerpen uit die tijd nog volledig actueel zijn. Ook de RAR stoelen die sinds de lancering van het product met miljoenen tegelijk werden geproduceerd, worden ook vandaag nog volop verkocht. Eén ding is zeker: Charles en Ray Eames hielden altijd bij het ontwerpen van hun stoelen hun blik op de toekomst gericht. Dat de stoelen, zowel origineel design als replica, nu nog een succes zouden zijn, dat had natuurlijk niemand kunnen voorspellen.